Ali se da kartuše napolniti zastonj?

Ali se da kartuše napolniti zastonj?

Originalne kartuše

Originalna – znana tudi kot “od proizvajalca originalne opreme” (OEM) je kartuša, ki jo izdelajo in prodajajo proizvajalci tiskalnikov za svoje tiskalnike. Proizvajalci ponujajo določena jamstva, če v tiskalniku uporabljate originalne kartuše. Druge blagovne znamke lahko nosijo  določene pomankljivosti in nevarnosti za tiskalnik. Tudi kakovost opreme je pogosto ogrožena. Ni nezakonito, uporabljati  druge kartuše. Bo pa v primeru okvare treba dokazati, da ni bila kakršna koli škoda na napravi dejansko posledica uporabe slabe zamenjave. Originalne kartuše so običajno dražje od polnjih, združljivih ali ponovno izdelanih kartuš za toner.
Več info na: kartuse-tonerji.si

Kompatibilne kartuše

“Združljiva”, “generična” ali “alternativna znamka kartuš” so vložki, ki jih izdelujejo tretje družbe in se prodajajo pod različnimi blagovnimi znamkami. Neoriginalne kartuše se lahko nekoliko razlikujejo po videzu, oblikovanju in donosu strani glede na OEM kartuše. To je zaradi samih patentov ali oblikovanja avtorskih pravic. Generične kartuše so cenejše, pogosto precej, za razliko od izvirnih kartuše proizvajalca. Morda so tudi manj zanesljive, odvisno od samega proizvajalca kartuš. Nekatere vsebujejo več tonerja kot orginalne kartuše, kar pa omogoča tiskanje večih strani. Nekatere združljive kartuše s tonerjem so podobne kakovosti ko konkurenti proizvajalca originalne opreme, vendar mnoge žal niso in treba je bit previden in pretehtati med ceno in kakovostjo.

Standardi za kartuše s tonerjem

Minimalne zahteve za obnovo in ponovno polnjenje vložkov oziorma kartuš (recikliranje kartuš) so določene v DIN 33870. Vendar pa zelo malo dobaviteljev recikliranih kartuš proizvaja izdelke, skladne s standardi. Primerjamo samo objektivno primerljive izdelke za recikliranje, v skladu s standardi. Z vsemi drugimi izdelki se je treba sklicevati na izjave ponudnikov samih.

Od leta 2004 so nekateri veliki proizvajalci OEM kartuš, kot so Brother, Hewlett-Packard, Canon, Lexmark, Epson, itd., začeli podpirati nove mednarodne standarde: ISO / IEC 19752. Ta testna metoda določa učinkovitost tiskanja tonerjev v enobarvnih laserskih tiskalnikih. Določa visoko kakovostne zahteve za potrošni material. Tukaj je povzetek preskusnih meril za ISO / IEC 19752:

-Uporaba standardnih strani (črka LSA), ki so natisnjene v nadzorovanem okolju s privzetimi nastavitvami tiskalnika.
-Testira se vsaj devet kosov vsake kartuše, dokler jih tiskalnik ne zazna kot prazne (sporočilo o tonerju). Zato se lahko oblikuje povprečna vrednost pričakovanega učinka tiskanja.
-Uporabljene kartuše in tiskalniki prihajajo iz odprtega trga in niso posebne testne kartuše.
-Meritve kakovosti tiskanja, ki določajo merilo za konec uporabe.
-Vsaj tri kartuše so preskušene na treh različnih napravah, da se odpravi strojni odvod.
-Tiskalno okolje stalno nadzorujemo, ker nihanja temperature in vlažnosti vplivajo na učinkovitost tiskanja.
-Preskusna merila predstavljajo objektivni standard s sodelovanjem na svetovni ravni in v celotni panogi.

Refil kartuše

Komplet za ponovno polnjenje inkjet je nabor orodij in določenih količin črnila, ki se uporabljajo za ponovno polnjenje kartuš. Posebna orodja in količina ali vrsta črnila sta odvisna od tega, za kaj je namenjen komplet. Namen kompleta za ponovno polnjenje brizgalnih tiskalnikov za potrošnike je, da ponuja nizkocenovno alternativo nakupu nove kartuše.

Vsebina
Običajno je komplet za polnjenje opremljen z držalom za kartuše, steklenicami s črnilom in iglami. Natančna orodja, ki so priložena kompletu, se lahko razlikujejo glede na proizvajalca ali za potrebe vložka. Nekatera podobna orodja najdemo v vseh kompletih, druga pa so, kot je naprimer držalo kartuše ali igla za umik zraka iz vložka, neobvezna. Najpogosteje kompleti za ponovno polnjenje vsebujejo: steklenico črnega črnila za ponovno polnjenje črne barve; ali steklenice iz modrega, magenta in rumenega barvila v kompletu za polnjenje barv.

Postopek polnjenja običajno vključuje naslednje korake:

Vbrizgavanje črnila: odvisno od vrste vložka, ki ga polnimo, se lahko črnilo vbrizga skozi luknjo na vrhu vložka ali neposredno v črnilno komoro, potem ko je zgornji pokrov odstranjen. Črnilo se lahko vbrizga neposredno iz steklenice (s konico igle na njej) ali iz igle, napolnjene s črnilom. Črnilo je treba počasi vbrizgati v vložek, da ne povzroči poškodb ali prenapolnjenosti in prelivanja v druge barvne rezervoarje za črnilo. (Za barve lahko nalepka na kartuši vsebuje tri narejene barvne pike, ki označujejo ustrezne tri črnilne barve rezervoarskih komor.

Nekateri kompleti za ponovno polnjenje vključujejo „zadnji korak“, v katerem se iz vložka odstrani majhna količina zraka, da se ponovno vzpostavi ravnotežje med črnilom in tekočino, ki je bilo v notranjosti vložka pred ponovnim polnjenjem.

Nameščanje in zagon: Ko je kartuša napolnjena, se vrh ponovno namesti (če je potrebno), kartušo pa lahko znova namestite v tiskalnik. Dodatno črnilo, ki izhaja iz tiskalne glave tiskalne kartuše, je mogoče izbrisati. Na nekaterih kartušah je do črnila težko priti, saj je na dnu vložka (zlasti pri barvnih kartušah). Tako ga je potrebno iz dna očistiti bodisi s sesanjem skozi brizgalno ploščo bodisi s pritiskom na vrhu z brizgo, da se črnilo ščisti spodaj skozi inkjetno ploščo. Morda bo treba zagnati postopek za čiščenje tiskalnika po ponovni polnitvi kartuše, če je čez postopek polnjenja črnilo kje ostalo.

Čiščenje tiskalne glave: včasih se lahko pretok črnila blokira s suhim črnilom na tiskalni glavi kartuše. Pri barvnih kartušah običajno ena barva črnila ne teče zaradi posušenega črnila. Suho črnilo je mogoče očistiti z izopropilnim alkoholom (50% ali več). Z brisačo ali zloženo papirnato brisačo, nežno trikrat ali štirikrat čez tiskalno glavo. Druga metoda je, da pustimo, da se vložek čez noč prenese v plitvo skodelico ali kozarec zelo tople čiste vode (ne nujno destilirane vode).

Največja zaznana negativna stran za ponovno polnjenje je nered, povezano z njo. Mnogi potrošniki se izogibajo polnjenju bodisi na podlagi preteklih izkušenj ali zgodb, ki so jih slišali. Veliko neuspešnih kompletov za ponovno polnjenje iz preteklosti je bilo tako imenovanih univerzalnih kompletov, kar pomeni, da so bile zasnovane za uporabo na večih kartušah. Ker proizvajalci uporabljajo različne vrste črnila in ker različni modeli kartuš zahtevajo različne postopke polnjenja, so ti univerzalni kompleti imeli visoko stopnjo okvare. Danes je te komplete težje najti, saj so kompleti za ponovno polnjenje za določene kartuše postali bolj v uporabi. Vendar je še vedno videti, da so vsi kompleti za ponovno polnjenje povezani z neuspehom.

Glavni razlog za padec kompletov za ponovno polnjenje je nastanek velikih verig trgovin s črnili, ki ponujajo postopek polnjenja kot storitev. To je podobno razvoju avtomobilskega olja. Tako kot so avtomobili postali preveč zapleteni za povprečnega voznika, so tudi nove kartuše postale preveč zapletene za povprečnega potrošnika, da polnjenje opravi sam.