Cene kartuš

Cene kartuš

Primerjava cen originalnih in kompatibilnih kartuš za laserske tiskalnike

Če bomo tiskalnik redno uporabljali, bo slej ko prej potrebno zamenjati tudi potrošni material, bodisi je to kartuša pri laserskih tiskalnikih, bodisi so to kartuše pri brizgalnih tiskalnikih. Pri nakupu tiskalnika se večina kupcev zmotno odloča predvsem na podlagi malo prodajne cene. Že res, da je sama cena ob nakupu tiskalnika zelo pomembna, ni pa najpomembnejši faktor.  Filozofija proizvajalcev tiskalnikov in potrošnega materiala je več ali manj takšna; Tiskalnik prodajmo z minimalnim oziroma ničelnim zaslužkom, potrošni material nam bo kasneje doprinesel dobiček. Zato je nemalokrat moč zaslediti tiskalnik za res nizko ceno, a kaj ko so priložene kartuše, ki so napolnjene le vzorčno, ponavadi eno četrtino. Zamenjava obeh kartuš pa potem nanese isti strošek, kot nakup novega tiskalnika s četrtinsko polnitvijo kartuš. Prav zaradi cen potrošnega materiala, so drugi proizvajalci zagrabili priložnost in na trgu so se pojavili nadomestne kartuše in kompatibilni tonerji. Prav primerjavo cen kartuš in tonerjev v primerjavi z originali smo pripravili v tem članku.

In kaj so to, kompatibilne kartuše?

To so ponovno polnjene originalne kartuše, ki so jih uporabniki po izpraznitvi prinesli nazaj na tako imenovana zbirna mesta. Vsak distributer potrošnega materiala, pa če gre za malo prodajo ali prodajo podjetjem, je svojim kupcem dolžen zagotoviti možnost oddaje iztrošenega potrošnega materiala. Podjetja, ki se ukvarjajo z proizvodnjo kompatibilnih kartuš in tonerjev potem vrnjene in izpraznjene odkupijo in ponovno napolnijo ter prodajo pod svojo blagovno znamko. Verjetno se sprašujete, zakaj bi sploh kupili ponovno napolnjen, praktično rabljen toner. Iz povsem preprostega razloga, cena takega izdelka je lahko tudi do 1 krat nižja od originala, ponuja pa isto kapaciteto, kar pomeni da lahko natisnete isto količino kopij. Dobra praksa pri uporabi laserskih tiskalnikov je, da se taki tonerji uporabljajo šele po izteku garancijskega roka, saj lahko pooblaščeni servis zavrne reklamacijo, v kolikor vidi vstavljen neoriginalen potrošni material.

Pa še kratka primerjava najpogostejših tonerjev:

Toner Originalni tonerji Kompatibilni tonerji
HP 85 A Od 60 do 80 € Od 20 do 30 €
HP 126 A Od 70 do 90 € Od 19 do 30 €
Canon GPR35 Od 25 do 40 € Od 60 do 70 €
Xerox PH3020 Od 45 do 55 € Od 25 do 35 €

V tabeli smo primerjali cene štirih najpogosteje uporabljanih tonerjev in kartuš v najbolj prodajanih blagovnih znamkah laserskih tiskalnikov za domačo uporabo pri nas. Dobro razvidno je, da so cene za isto kapaciteto pri kompatibilnih artiklih vsaj en krat cenejše. Kot smo že omenili prej, vam priporočamo uporabo cenejših šele po izteku garancijskega roka in pa predvsem v napravah nižjega cenovnega ranga. V profesionalnih ali pol profesionalnih tiskalnikih, je priporočljivo vedno uporabljati originale. Tudi zaradi daljšega garancijskega roka teh naprav ter zaradi večje možnosti okvare na tiskalniku, v kolikor je vstavljen kompatibilni potrošni material. Vseeno govorimo o že rabljenih produktih, ki so delno že obrabljeni in lahko povzročijo okvare na samih tiskalnih valjih in ostalih sestavnih delih laserskega tiskalnika. Se torej splača kupovati ceneje? Odgovor je preprost, kompatibilni potrošni material se izplača, vendar bodite pozorni na zgoraj napisana opozorila.