Kakšni so nadomestni tonerji?

Kakšni so nadomestni tonerji?

Se je tudi vam že pripetilo, da je v tonerju zmanjkalo barvil ravno takrat, ko ste morali natisniti nekaj nujnega? Potem se gotovo strinjate, da morajo biti nadomestni tonerji ves čas na zalogi. In zakaj ne bi bili – kupite jih lahko takrat, ko so na voljo po dobri ceni, s pravilnim shranjevanjem pa se pravzaprav nikoli ne pokvarijo in lahko dejansko v nedogled čakajo, da jih uporabite.

Kakšni so nadomestni tonerji?

Najcenejši nadomestni tonerji so tako imenovani obnovljeni tonerji. Kaj to sploh pomeni? Tonerji, ki se prodajajo kot obnovljeni, so predhodno že bili v uporabi, njihovo barvilo pa se je iztrošilo. Lastnik je toner oddal med posebne odpadke, kajti odlaganje v navadne ni dovoljeno – in toner je končal pri podjetju, ki se ukvarja z recikliranjem oziroma poskrbi, da enkrat uporabljeni dobijo naziv obnovljeni tonerji. To pomeni, da so pri podjetju toner odprli, ga napolnili z novim prahom oziroma barvilom, nato dodali nove dele, ki so potrebno zamenjave, toner pa nato zapakirali in poslali v prodajo. Obnovljeni tonerji so tako rekoč tonerji iz druge roke, med eno in drugo uporabo pa je poskrbljeno, da se nadomesti barvilo in zamenjajo nujni deli.
Namesto, da se obnovijo iztrošeni originalni (ali neoriginalni) tonerji, se lahko odločite tudi za nakup povsem novega neoriginalnega tonerja. V čem je razlika? Obnovljeni tonerji so že bili v uporabi, neoriginalni novi tonerji pa ne – vsi sestavni deli so novi. Razlika z originalnimi je le v blagovni znamki in proizvajalcu, sicer pa niso prav nič slabši. Pravzaprav lahko neoriginalne tonerje kupite celo takšne, da se zdijo boljši od tistih, ki jih priporoča proizvajalec tiskalnika. So namreč precej cenejši, poleg tega pa lahko nudijo večjo kapaciteto tiska oziroma večjo vsebnost prahu za laserski tisk, kar pomeni, da boste natisnili bistveno višje število strani.
Seveda pa imate še tretjo možnost in sledite priporočilom proizvajalca laserskega tiskalnika – torej kupite nove originalne tonerje. Marsikdo je prepričan, da je to najbolje, saj zagotavlja najboljšo kakovost, čeprav se je v praksi že izkazalo, da to ne drži. Tudi obnovljeni tonerji in neoriginalni tonerji vam omogočajo odličen tisk in zagotovo ne vplivajo ne (ne) delovanje tiskalnika, kot bi vas radi zaradi lastne koristi prepričali  veliki proizvajalci tiskalnikov in tonerjev.
Odločitev za vrsto tonerjev je vsekakor odvisna od vsakega posameznika, marsikdo pa priznava, da je zanj najbolj pomemben dejavnik izbire cena. Ko potrebujete nov toner se prepričajte predvsem o tej – preračunajte, koliko vas stane tisk na stran (glede na predvideno kapaciteto strani vsakega tonerja).