Neoriginalni tonerji

Neoriginalni tonerji

Kupovanje neoriginalnih, nadomestnih tonerjev se zdi marsikomu preveč tvegano, saj lahko kvaliteta tovrstnih tonerjev precej variira. Vendar pa obstajajo načini za povsem varen nakup občutno cenejših tonerjev …

Originalni in neoriginalni tonerji – primerjava kakovosti

Prvi korak za vse tiste, ki si želite priskrbeti poceni  tonerje za laserski tiskalnik, ki bi bili hkrati tudi kvalitetni, je izbira ponudnika, ki bo zmogel zagotoviti oboje, torej tako kakovost kot nizko ceno. To seveda ni enostavno, saj se izdelave nadomestnih oziroma neoriginalnih tonerjev v želji po zaslužku lotevajo tudi tisti, ki o tem področju nimajo dovolj znanja. Če ste se že kdaj opekli pri tovrstni ponudbi, potem razumemo, da ste precej nezaupljivi do neoriginalnih tonerjev. Še bolj problematična je ponudba obnovljenih in na novo napolnjenih tonerjev, ki pogosto ne zadosti niti najnižjim standardom kvalitete. V primeru da sami nimate dovolj znanja o opremi za tiskanje, ste verjetno na tej točki precej zmedeni in razmišljate, da je morda vendarle bolje dati prednost originalnim tonerjem, in to kljub njihovi ceni, ki je pogosto kar precej zasoljena. Na srečo pa ni nujna izbira med ugodno ceno in kvaliteto, saj lahko tudi kompatibilni tonerji povsem zadovoljivo opravljajo svojo nalogo. Marsikateri uporabnik te vrste tonerjev tako poroča, da so po kakovosti povsem enakovredni originalnim, v nekaterih primerih pa celo boljši.

Kateremu ponudniku torej zaupati?

Kadar pri ponudniku neoriginalnih tonerjev kupujete prvič, ne pretiravajte s količino, saj je pomembno, da najprej preverite samo kvaliteto izdelkov, preden se odločite za večji nakup. Tonerji so sicer zelo hvaležni za skladiščenje, precej bolj od klasičnih kartuš, napolnjenih s črnilom, ki se hitro izsušijo, zato jih ni smiselno kupovati v večjih količinah. Poleg zmernosti pri prvem nakupu pa je priporočljivo upoštevati tudi to, ali vam ponudnik zagotavlja garancijo na nakup. Tisti, ki so prepričani v kakovost svoje ponudbe, ne bodo imeli težav s tem. Garancija na kakovost namreč že dolgo ni več rezervirana le za originalne tonerje, ampak jo svojim strankam ponuja tudi vse več ponudnikov različnih vrst neoriginalnih tonerjev.

Ka pa pravijo proizvajalci tiskalnih naprav?

Pričakovano je, da bodo uveljavljeni proizvajalci različnih tiskalnih naprav, kamor sodijo mednarodno priznana podjetja, kot so HP, Xerox, Samsung, Canon, Ricoh ipd., trdili, da so za optimalno delovanje njihove naprave primerni zgolj originalni tonerji. V povezavi s tem je treba poudariti tudi dejstvo, da v primeru okvare same naprave ne boste upravičeni do uveljavljana garancije, če se ugotovi, da ste v svoj laserski tiskalnik vstavili neoriginalni toner. Določeno tveganje torej obstaja, zato se nekateri uporabniki laserskih tiskalnikov odločajo, da do izteka garancijskega obdobja uporabljajo samo originalne tonerje. Ta odločitev je sicer po eni strani precej smiselna, saj so lahko stroški popravila tiskalnika precej visoki – včasih tudi tako zelo, da se popravilo niti ne splača – vendar pa boste morali v tem primeru računati na dokaj visoke cene originalnih tonerjev, kar je še poseben problem za vse tiste, ki tiskate zelo pogosto. Tako originalni kot neoriginalni tonerji imajo torej tako svoje prednosti kot slabosti, ki jih je dobro pretehtati pred samim nakupom.