Osnove hitro delujočih spojk za hidravliko

Hitro delujoče spojke za hidravliko zagotavljajo hiter in priročen način za večkratno povezavo in odklop tekočinskih vodov. Če je spojka za hidravliko ali cev v fluidnem sistemu priključena in odklopljena pogosteje kot enkrat na teden, je verjetno, da se bo hitra spojka za hidravliko, izplačala z izboljšanjem produktivnosti in prihrankom časa. Čeprav je ta koncept preprosto zasnovan, so številne hitro delujoče spojke za hidravliko natančno zasnovane za specifične aplikacije tekočin. Njihova široka uporaba v mnogih letih je ustvarila različne modele, ki ne služijo le specifičnim, temveč tudi splošnim industrijskim uporabam.

Sledi nam že več kot 114.000 oboževalk nakita in modnih dodatkov

Skupni elementi spojk

Ne glede na proizvajalca imajo vse hitro delujoče spojke za hidravliko nekatere skupne elemente. Vse imajo dva dela: vtič in vtičnico. Vtič je moška polovica in vtičnica je ženska polovica. Ko so pravilno priključeni, se ti deli učinkovito zaprejo in zaklenejo, da zadržijo notranji tlake in se upirajo kakršnim koli nateznim silam, ki težijo k ločitvi spoja. Deli se zlahka odklopijo brez orodja, tako da se izklopi blokirani mehanizem in ločilni deli.

Kje se uporabljajo spojke za hidravliko

Danes morajo cevi biti priključene in odklopljene velikokrat zato bolj dragocene hitro delujoče spojke postanejo tako bolj odporne in uporabne. Prav tako postajajo ključnega pomena, ker se produktivnost stroja povečuje pri njihovi uporabi. Ena od skupnih aplikacij je na delovnih postajah za montažo, kjer mora delavec hitro preklopiti iz udarnega ključa je da, moreš biti hiter in previden. Z eno hitro delujočo polovico spojke za hidravliko na vsakem orodju in sovpadajočo polovico na zračnem vodu se zamenjava orodja izvede v nekaj sekundah. Brez spojk za hidravliko so za vsako orodje potrebne ločene zračne linije; množica orodij in linij bi razbremenila delovno postajo in bi lahko upočasnila proizvodnjo.

Pri hidravličnih preizkusnih stojalih hitre spojke odpravljajo suha grla, tako da zmanjšajo čas, ki je potreben za testiranje vsakega sklopa. Samo hitro potisnite / povlecite in sklop je pripravljen za testiranje. V nasprotju s tem bi se čas testiranja povečal, če bi se morali tehniki lotiti sistemov, ki uporabljajo opremo in ključ za vsak preskusni postopek.

Razporeditev ventilov

Med številnimi različnimi oblikami hitro delujočih spojk se za aplikacijo uporablja eden izmed vlečnih tipov. Neobrezani tipi imajo prednost zaradi nizke izgube tlaka zaradi spajanja, vendar ne zagotavljajo, da bi preprečili iztekanje tekočine, ko se sklopka odklopi. Če pa je treba padec tlaka v sistemu zmanjšati na minimum, in če se dopušča iztekanje tekočine iz odklopljenih cevi, bi bila neobstojna sklopka prva izbira oblikovalca.

Resultado de imagem para kompenzatorji

Očitno je, da je spojka za hidravliko, ki ne pušča, ko je odklopljena, prednostna za verjetno vse aplikacije. Vključitev zapornega ventila v eno ali obe polovici sklopke omogoča tekočini, ki tečeta skozi spojko prehod le, če sta povezani obe polovici. Ko je sklopka odklopljena, se mehanska povezava med polovicama sklopke pokvari in povzroči zapiranje ventila, ki blokira pretok. Ko je le ena polovica sklopke zaklopljena, je običajno nameščena na izhodnem (zgornjem) koncu spoja. Pnevmatski sistemi običajno uporabljajo to nastavitev: polovica spojke ventila preprečuje izgubo zraka iz sistema, medtem ko je spoj izklopljen, druga polovica spojke pa dovoli odtekanje zraka v spodnjem toku.

Več si preberite na spetni strani Hidre v Sloveniji.