Otroci potrebujejo plavalna očala

Otroci potrebujejo plavalna očala

Slovenija spada med države, kjer je po ocenah precej majhno število neplavalcev, ti pa so predvsem med starejšimi. Da bi plavali vsi otroci, namreč skrbijo danes tako starši kot tudi nacionalni programi in občine, ki si prizadevajo, da bi bili vsem otrokom na voljo plavalni tečaji. Ti se organizirajo tako v sklopu vrtcev kot šol, našim otrokom pa omogočajo, da se naučijo plavanja kot ene osnovnih vrst gibanj in tudi varnosti v vodi. Če se tudi vaš otrok v naslednjih dneh odpravlja na plavalni tečaj, pa je seveda potrebna primerna oprema: kopalke in brisača, plavalna očala in morda tudi plavalna kapa.

Plavalna očala ščitijo oči

Oči so eden najbolj občutljivih organov in glede na pomembnost vida kot čuta jih vsekakor velja zaščititi. Za plavanje v bazenu so zato priporočljiva plavalna očala (Otroška trgovina BK Trade). V morski vodi je draženja oči malo, saj sol ni tako agresivna kot klor v bazenu, še manj je težav s sladko vodo v naravnih kopališčih. Umetna kopališča in bazeni pa morajo zaradi zagotavljanja higienskih  standardov skrbeti za kloriranje in zato velja pri plavanju uporabljati plavalna očala. Brez njih postanejo oči rdeče, razdražene, lahko nas pečejo, srbijo ali bolijo.
Zakaj prav plavalna očala in ne maska?
Otroci na morju ali bazenu radi uporabljajo potapljaško masko, ta pa na plavalnem tečaju običajno ni dovoljena. Zakaj je ne smejo imeti, plavalna očala pa lahko?Povsem preprosto: plavalna očala zgolj ščitijo oči, potapljaška maska pa poleg tega prekriva tudi nos, kar pomeni, da za pravilno plavanje ni primerna.

Otroška plavalna očala

Če imate doma plavalna očala za odrasle, ni nujno, da bodo ta dobro pristajala na obraz vašega otroka, lahko pa poskusite. Plavalna očala mu položite preko oči in preverite, kako  se prilegajo. Če so že na prvi pogled prevelika in se ne prilegajo, ne bodo tesnila niti v primeru, da zmanjšate razmak med levo in  desno »lečo« oziroma skrajšate trak, ki drži očala na glavi.
Največkrat so za otroke potrebna posebna,otroška plavalna očala, ki so manjše velikosti. Če kupujete nova, je odlično, če je tisti del, ki se prilega obrazu, iz nekoliko mehkejšega silikonskega materiala, ne pa iz trde gume. Povezava preko nosu naj bo kratka, trak, ki drži očala okoli glave pa naj bo dovolj širok oziroma dvojen – tako bodo plavalna očala ostala na mestu.

Kaj pa plavalna kapa?

Tako kot niso obvezna plavalna očala, pogosto ni obvezna niti plavalna kapa. Priporoča se zlasti otrokom, ki imajo dolge lase, saj je te sicer težko osušiti oziroma lahko to pri skupini deklic terja zelo veliko časa. Če želite, da bodo lasje ostali suhi, je potrebna gumijasta kapica, ki pa lase pogosto cuka in trga, otroci sami pa si jo tudi nekoliko težje nadenejo.