Sedeče delo v pisarni in izbira pravega stola

Sedeče delo v pisarni in izbira pravega stola

Življenje na pisarniških stolih je lahko nevarno za vaše splošno zdravje, pri pomanjkanja telesne aktivnosti in vsesplošnega znanja. Veliko strokovnjakov poroča, da imajo ljudje čedalje več mišično-skeletnih problemov. Nepravilno sedenje na dolgi rok povzroča hude zdravstvene težave.

Kaj je tako škodljivega za zdravje pri sedenju? (Če ne bolečine v hrbtu?)

Bolečina in napor pri sedenju se lahko praktično hitro odpravita, skupaj z njimi pa tudi kondicija in prenašanje bolečine. Nekdo, ki ne opravlja veliko težkega in napornega dela in mu ni treba fizično trpeti, ne bo čutil tolikšne bolečine v hrbtu pri vsakdanjih opravilih. Na tej prihodnosti smo že na polovici poti. Vse, kar so počeli naši stari starši, danes skorajda ne obstaja več. Prebivalstvo kmetijskih delavcev je manj kot tretjino tistega, kar je bilo pred petdesetimi leti, kaj šele pred sto leti. Najpomembnejše naloge so zahtevale več fizičnega napora kot danes, večina stvari, ki jih je bilo težko postoriti, pa je danes avtomatiziranih: prevoz, kmetijstvo, predelovalna dejavnost. Informacijska doba je ustvarila legije delavcev, ki dobesedno samo dvignejo prste osem ur vsak dan …Kaj pa to pomeni za zdravje naše hrbtenice pri tolikšnem sedenju?

Američani se borijo, da bi se postavile v fitnes »novice«: »Študija, ki jo je v ponedeljek objavil Nacionalni inštitut za zdravje, je pokazala, da tipični Američan zdaj potrebuje tri izrazite poskuse, da bi se dvignil s sedečega položaja …

Ne gre za življenjski slog ali življenjsko dobo: National Geographic članek, ki je preučil tri nenavadno dolgožive skupine ljudi, je med drugim ugotovil, da je redno delovanje glavni(aktivnost) skupni imenovalec. Nobeden od njih ni bil programer. Zagotovo je da vsaj mišično-skeletni problemi nenehno naraščajo. Delavci, vezani na stol, v bistvu trpijo mnoge zdravstvene težave. Od bolečin v hrbtu, vratu, bokih, nespečnosti, mrtvem tkivu, bolečine pri hoji in še mnoge druge.

Ali veliko sedite?

Prepričan sem! Veliko telovadite! A še več sedite? Aktivni kavč krompir opisuje telovadce, ki sedijo večino dneva (nekako kot vikend bojevnik, vendar je poudarek drugačen). Natančno opisuje skoraj vse, ki sedijo v službi, vendar so sicer aktivni. Kljub naši dejavnosti ima lahko aktivni kavč krompir podobna zdravstvena tveganja kot povsem neaktivni. Ne le, da obstaja povezava med neaktivnostjo in nekaterimi vrstami raka, ampak morda vaša ura aktivnosti na dan ne bo zadoščala in nadomestila vašega slabega zdravja. Schmid in drugi so ugotovili, da je tveganje za raka enako, če je čas stola enak, ne glede na to, ali so bili drugače aktivni ali ne. Danes se morate dobro zavedati, da če sedite 7-9 ur na dan morate telovaditi vsaj 2 uri na dan. Tistih 20 minut ne bo dovolj za vaše vsesplošno zdravje. Strokovnjaki nam priporočajo intenzivno telovadbo skupaj z kondicijskim treningom.