Zamenjaj toner staro za novo!?

Zamenjaj toner staro za novo!?

Gotovo ste se že kdaj vprašali, kaj se zgodi s tistimi tonerji, kartušami ali črnili, ki so se izpraznili, in ki jih množično zbirajo v raznih šolah in vrtcih. Je stari toner oziroma črnilo samo odpadek? Se plastika zmelje in predela v kaj drugega? Pravzaprav ne. Prazni toner, kartuša ali črnilo se po zbiranju odpelje v podjetje, ki ne poskrbi za predelavo materialov, temveč za ponovno uporabo samega izdelka. Obnovljeni tonerji so namreč tonerji, ki so že bili v uporabi, potem pa so dobili še »drugo priložnost«.

Kako nastanejo obnovljeni tonerji in črnila?

Zbiranje odpadnih tonerjev in kartuš poteka v mnogih javnih ustanovah – tja jih večinoma prinesejo posamezniki, ki za izrabljene kartuše ali tonerje ne pričakujejo nadomestila, temveč se odločijo zaslužek prepustiti tej ustanovi ali kakšni dobrodelni organizaciji. Tako kot na primer šole prejmejo plačilo za star papir, ki ga reciklažno podjetje odpelje v predelavo, tako dobijo tudi plačilo za oddane izrabljene tonerje.
Velika podjetja in organizacije, pri katerih je tiskalnikov veliko in kjer se tonerji ter kartuše menjavajo iz tedna v teden, pa se lahko odločijo, da se bodo s podjetjem za predelavo tonerjev dogovorila, da se tonerje odpelje tudi od njih. In to ne brezplačno – podjetje, ki tonerje zbere, prejme majhno plačilo. Zagotovo to ni plačilo, ki bi pripomoglo k izboljšanju finančnega stanja podjetja, je pa dobro vedeti, da je pri tonerjih mogoča menjava »staro za novo«. Star toner oddamo v ponovno polnjenje in kupimo novega, pogosto celo pri istem podjetju.
Pri nas je kar nekaj podjetij ki se ukvarjajo s prevzemom starih kartuš in tonerjev, podjetju, ki potrebuje o tem dokaz oziroma si želi potrdilo, da je nevarne odpadke kot so tonerji in kartuše primerno odstranili, pa izdajo tudi tega.
Kaj se zgodi s starimi tonerji? Delno se razstavijo, očistijo, napolnijo z novim prahom za tiskanje, in ponovno se pojavijo v trgovini kot obnovljeni tonerji.

Lastnosti obnovljenih tonerjev

Večina ljudi ve, da so v prodajalnah na voljo originalni in neoriginalni tonerji, tu pa je še ena kategorija: obnovljeni tonerji. To so tonerji, ki so sicer bili ali originalni ali neoriginalni, so se v trajanju svojega prvega »življenja« že iztrošili, nato pa so poskrbeli za njihovo ponovno polnjenje in ponovno prodajo. Obnovljeni tonerji so torej lahko originali, ki pa so bili po izpraznitvi strokovno odprti, napolnjeni, določeni sestavni deli so se nadomestili, nato pa so se znova pojavili na polici v trgovini. Tak toner torej ni niti original, niti »generik«. Vsekakor pa velja, da je cenejši in se tako marsikdo odloči za njegov nakup.
S tem pa je pravzaprav poskrbljeno za tisto, kar je bistvenega: obnovljeni tonerji skrbijo za ohranjanje okolja. Da ima menjava »staro za novo« vedno v verigi tudi tiste, ki zaslužijo, pa itak vsi vemo.