Kako deluje laserski tiskalnik?
Dell H825cdw (Goshawk Cloud) multi-function printer, scanner, copier shown with paper sheets in the printer and copier trays.

Kako deluje laserski tiskalnik?

Kako je potekal razvoj laserskih tiskalnikov in na kakšnem principu delujejo?

 Zgodovina samih tiskalnikov sega v leto 1953, ko je bil izdelan prvi tiskalnik za uporabo na Univac računalnikih. Zgodovina laserskih tiskalnikov pa sega 40 let nazaj, v leto 1976, ko je podjetje IBM(International Business Machines Corporation) izdelalo prvi laserski tiskalnik, pod oznako IBM 3800. Namenjen je bil tiskanju računov in nalepk za pisma, kjer je s svojo tehnologijo in zmožnostjo hitrosti tiskanja za tisti čas bil prava revolucija. Že leto kasneje, leta 1977, je Xerox, en izmed vodilnih proizvajalcev tiskalnikov in opreme za tiskanje še dandanes, predstavil model Xerox Star 8010, prvi tiskalnik z lasersko tehnologijo, namenjen domači uporabi preko računalnikov. Zaradi cene(draga naprava, dragi tonerji) in specifičnosti uporabe, se je slabo prodajal. V uporabi je bil predvsem v laboratorijih in raznih inštitutih.Čez 7 let je na trg laserskega tiskanja vstopil še en izmed največjih ponudnikov tiskalnikov danes, podjetje Hewlett Packard, večini poznan pod imenom HP. Pisalo se je leto 1984, ko so pri HP-ju predstavili model LaserJet, namenjen osebni rabi. Zmogel je za tisti čas zavidljivo hitrost, 8 črnobelih strani na minuto. 1993 je bil predstavljen tudi prvi barvni laserski tiskalnik. Razvoj je potekal dokaj hitro, vendar zaradi samih stroškov (prodajne cene laserskih tiskalnikov so se gibale od 1000 dolarjev in več, barvnih 10 000 dolarjev in več, tonerji so bili dragi), še vedno niso našli svojega doma v povprečnem gospodinjstvu. Za razliko z današnjim časom oziroma zadnjih 10 let, ko so cene laserskih tiskalnikov vstopnega razreda enake cenam brizgalnih tiskalnikov.

 

Kaj pa samo delovanje laserskih tiskalnikov?

Ste se kdaj vprašali, kako delujejo laserski tiskalniki? Delovanje klasičnih brizgalnih tiskalnikov je jasno, tisk se na papir prenese preko tiskalne glave tiskalnika, v katero pride barva iz kartuš. V bistvu gre za postopek risanja in mešanja barv tiskalnika in nanos na papir. Kako pa delujejo laserski tiskalniki? Ideja za izdelavo laserskega tiskalnika oziroma princip delovanja je v bistvu obratno delovanje optičnega čitalca ali skenerja. Optični čitalec zazna barvne oziroma ne-bele dele papirja in jih prenese v digitalno obliko. Pri laserskemu tisku je postopek podoben, le da namesto v digitalno obliko, same ne-bele dele tiskalnik natisne na papir. Tonerji, ki so sestavni del laserskega tiskalnika, vsebujejo prah, ki se nanaša na papir. Deluje na principu statične elektrike. En izmed glavnih sestavnih delov tiskalnika je tiskalni boben, prekrit s snovjo, občutljivo na svetlobo. Pod vplivom laserja (od tod ime laserski tiskalnik), se električni naboj iz pozitivnega spremeni na negativnega, kar v praksi pomeni, da se bo nanj oprijela barva oziroma prah. Nato svojo nalogo opravijo tonerji. Ko tiskalnik dobi podatke o tiskanju iz računalnika ali kakršne koli naprave, pravilno spremeni naboj na bobnu, nato pa se izvrši posipanje bobna s prahom, ki se oprime samo področja z negativnim nabojem. Nato podajalnik papirja poda list, na katerega se preko bobna nanese prah, nato pa neposredno potuje v ogrevalno enoto, katera tako rekoč zapeče prah na papir. Ogrevalna enota deluje pod visokimi temperaturami, približno 200 stopinj Celzija, zato je papir vedno, ko pride natisnjen iz laserskega tiskalnika v začetku ogret. Tonerji, boben in podajalnik so v bistvu glavni sestavni del laserskega tiskalnika.